Catalog general - piscine - echipamente
Ordonare:
Filtre cu cuart granulat
O condiție esențială pentru menținerea unei ape cu calități corespunzătoare în piscine, este dotarea lor cu sisteme performante de recirculare-filtrare. Aceste sisteme sunt dimensionate în funcție de volumul bazinului și de caracterul acestuia ( privat sau public ), astfel încât să poată asigura recircularea și filtrarea întregii cantități de apă din piscină într-un ciclu de 4 – 8 ore. Perioada de funcționare a sistemului de recirculare-filtrare se va stabili astfel încât, întreaga cantitate de apă să fie trecută prin filtru de cel puți două ori la fiecare 24 ore.
Acestă filtrare este esențială dar nu și suficientă pentru menținerea unei calități corespunzătoare a apei în piscină. Pe lângă filtrare apa va trebui și tratată cu diferite substanțe chimice.
Este important de știut că o filtrarea apei, fără tratare cu substanțe chimice sau tratare chimică fără filtrare, nu va fi suficientă pentru obținerea unei ape cu calități corespunzătoare în piscină.
Sistemele de recirculare-filtrare de mai jos sunt sisteme complete, care conțin: filtru cu cuarț granulat, pompa de recirculare, valva de selectare cu 6 căi, manometru, aspirator subacvatic, precum și toate racordurile, robineții și conductele aferente, cu manopera de montaj inclus.
În cazul piscinelor cu volumul de peste 200 m³ se vor utiliza sisteme de recirculare-filtrare mai mari, sau grupuri de filtrare ce se vor dimensiona pentru fiecare caz în parte în funcție de dimensiuni, formă, caracter, grad de încărcare, etc.
Sisteme de filtrare monobloc
Dacă piscina nu a fost dotată din construcție cu sistem de recirculare-filtrare, respectiv cu elemente de legătură între bazin și sistemul de filtrare, soluția ce mai simplă pentru realizarea unei filtrări eficiente este utilizarea unui sistem de filtrare monobloc.
Montarea sistemului nu presupune realizarea de spărturi sau orificii în pereții bazinului și nici de săpături pentru conducte în jurul bazinului.
Elemente de recirculare
Elementele de recirculare sunt de fapt piesele prin intermediul cărora apa este colectată din piscină, condusă la sistemul de filtrare și prin care apa filtrată, tratată și încălzită este reintrodusă în piscină. În cazul piscinelor construite din beton armat, aceste piese și dispozitive sunt înglobate în structura de beton armat al bazinului, iar în cazul celor prefabricate sun montate prin diferite metode pe corpul bazinului. Principalele elemente de legătură sunt skimmerele și rigolele perimetrale, elemente care împart în două categorii mari piscinele, definind astfel modul de recirculare al apei.
Skimmerele sunt dispozitivele prin intermediul cărora este aspirată apa de la nivelul luciului, pentru a fi trecută prin filtru și prin eventualele dispozitive de încălzire și dezinfecție.
Rigola perimetrală este tot un dispozitiv de colectare al apei uzate de la suprafața luciului, cu deosebirea că rigola preia și surplusul de apă dizlocat de utilizatori. Din acest motiv între piscina cu rigolă perimetrală și sistemul de filtrare trepuie intercalat obligatoriu un bazin de compensare ( bazin tampon ) ce are un volul de minim 5% din volumul piscinei. Bazinele de compăensare pot fi construite din polipropilenă, pot fi vase confecționate din polietilenă și în cazul piscinelor publice cu volum mare pot fi construite din beton armat.
Alte elemente de legătură sunt duzele de recirculare. Aceste piese în cazul piscinelor din beton armat se montează în așa zisele piese de trecere care se înglobează în structura de beton, iar în cazul celorlalte tipuri de piscine de fixează de structura bazinului prin diverse metode. Duzele de recirculare diferă în funcție de debit, de modul de fixare precum și de locul de montaj, respectiv în peretele sau în radierul bazinului.
Schimbatoare de caldura
Schimbătoerele de căldură tubulare, confecționate din oțel inoxidabil sau titan, sunt destinate încălzirii apei în piscine. Pentru a putea utiliza aceste dispozitive este necasară o sursă de agent termic – apă caldă sau glicol, la 70 – 80 °C – furnizat de un cazan sau panou solar cu tuburi vidate.
Incalzitoare electrice
Aceste tipuri de încălzitoare se utilizează de regulă pentru volume mici de apă în piscină, capacitatea încălzitoarelor electrice fiind în general cuprinsă între 3 și 18 kW, cele de 3 kW fiind monofazice iar cele de la 6 kW în sus trifazice. Corpul acestor încălzitoare poate fi din oțel inoxidabil sau material plastic.
Aparate de electroliza sarii
Dispozitivele de electroliza sării de diferite capacități, permit dezinfecția apei din piscină fără adaos de substanțe chimice, aparatul transformând – prin electroliză – sarea dizolvată în apa piscinei, în clor dezinfectant.
Aparate de dezinfectie 'UV'
Pentru bazinele de hidroterapie, sau pentru cei sensibili la clor, se pot utiliza dispozitivele dezinfectante cu raze ultraviolete.
Trepte, scari, dusuri, trambuline
Elementele ce facilitează accesul în piscine. Scările sunt confecționate din oțel inoxidabil și se fixează pe marginea bazinului. Pentru piscinele cu skimmer se recomandă utilizarea scărilor „STANDARD”, pentru cele cu rigolă perimetrală cele „OVERFLOW”, scările duble fiind utilizabile în cazul bazinelor supraterane.
Balustradă sau mână curentă de poate monta numai la piscine construite din beton armat.
Dușurile sunt confecționate din oțel inoxidabil existând o varietate foarte mare începând de la cele simple, până la dușurile duble și triple cu robinet automat de oprire și chiar dușuri solare ce sunt prevăzute cu rezervoare de apă caldă de 20 Lit.
Trambulinele elastice sunt confecționate din rășini epoxidice armate cu fibră de sticlă rezistente la radiațiile UV și sunt realizate în mai multe dimensiuni, de la 1,6m până la 3m lungime.